Anouk de Bruijn, GZ-psycholoog, IMH specialist, praktijkhouder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al sinds het afronden van mijn proefschrift over de invloed van stress tijdens de zwangerschap op de baby, heb ik de behoefte gevoeld om een laagdrempelige praktijk op te zetten voor moeders en vaders die worstelen met hun gevoelens rondom zwangerschap, geboorte en de eerste tropenjaren. Ik heb eerst jaren gewerkt voor verschillende grote GGz instellingen (o.a. Erasmus MC, GGzE, GGz Breburg) met uiteenlopende doelgroepen, maar mijn affiniteit met ouders en jonge kinderen is altijd gebleven. Vanaf 2014 ben ik werkzaam als freelance GZ-psycholoog binnen diverse kleine praktijken voor zowel basis als specialistische GGz en in het voorjaar van 2020 heb ik de stap genomen om mijn eigen langgekoesterde praktijk op te zetten. Met mijn praktijk wil ik een plek van rust creëren in het hectische leven dat ouderschap heet.  

Eigen ervaring met het moederschap

In mijn hoofd was ik de perfecte moeder, totdat ik zelf kinderen kreeg. Zeker vanuit mijn vakkennis en professionele ervaring wist ik natuurlijk precies hoe dat moest, opvoeden. Ik zou mijn kroost heel bewust opvoeden,  vanuit rust en reinheid en ik zou ieder signaal van ze observeren, meteen weten wat het betekende en er heel geduldig, warm en liefdevol op reageren. Ik zou consequent zijn, ze elke dag van zelfgemaakte fruit- en groentehapjes voorzien en oh ja die gebroken nachten zou ik lachend doorstaan. Want voor een avondje doorhalen in de kroeg draaide ik mijn hand toch ook niet om?

En toen werd ik moeder en kreeg ik bij de bevalling een blakend gezond jongetje, alleen de handleiding moest ik er zelf nog bij verzinnen. Want zo’n baby volgde niet mijn zelfbedachte regels op, hij deed precies waar hij zin in had; overdag lekker slapen en 's nachts urenlang aan mijn borst hangen. En die borstvoeding zou toch heel natuurlijk als vanzelf gaan? Niemand die me had verteld dat dit de eerste periode heel moeilijk kan zijn, dat je moet kolven en dan blij bent met een druppel melk. Dit was toch wel iets pittiger dan een nacht doorhalen in de kroeg.

Gaandeweg leerden mijn zoon en ik elkaar steeds beter kennen en ik leerde mezelf ook beter kennen. Bijvoorbeeld dat ik erg controle behoeftig kan zijn, maar inmiddels lukt het me steeds beter de controle wat meer los te laten en dat resulteert meteen in meer rust en ruimte. Technieken vanuit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en het beoefenen van Mindfulness hebben me daar erg bij geholpen. Maar ook door naast mijn werk bewust ontspanning te zoeken door het regelmatig volgen van yoga lessen of lange wandelingen te maken in het bos of aan zee. Inmiddels ben ik de trotse moeder van twee enthousiaste jongetjes (2 en 4 jaar). 

Vanuit mijn praktijk hoop ik andere ouders met baby's en jonge kinderen op weg te helpen.